ΑΙΜΑΤΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ
ΑΙΜΑΤΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ
Κουνούπια – ΑΙΜΑΤΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ
Είναι δίπτερα έντομα της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδηχωρισμένα σε 41 γένη. Τρέφονται με νέκταρ και γύρη, αλλά μόνο το θηλυκό έχει ανάγκη και από αίμαπου απομυζά με τη προβοσκίδα του, για την ωρίμανση των αυγών του και μπορεί ναμεταδώσουν διάφορες ασθένειες.
Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύκτα, αλλά υπάρχουν και είδη που νύσσουν (τσιμπούν) καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα είναι από της σπουδαιότερους παράγοντες για τη δραστηριοποίησή της. Ζουν και αναπαράγονται σε όλα τα είδη των υδάτινων περιβαλλόντων καικυρίως εκεί που υπάρχει στάσιμο νερό ή νερό με μικρή ροή της, τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι λίμνες, οι δεξαμενές, τα βαρέλια, τα σιντριβάνια, μέρη με νερά μικρής ροής, τα πιατάκια της γλάστρας, αλλά και οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό μέρος, πουκρατά νερό στάσιμο, ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα.
Απολυμάνσεις Αγία Παρασκευή
Προνύμφες Γενών Κουνουπιών
Ενήλικο κουνούπι στη φάση της μεταμόρφωσης από νύμφη. Στην Ελλάδα ενδημούν 50 είδη που ανήκουν σε τρία γένη.
α. Anopheles: Τα κουνούπια που μεταδίδουν την Ελονοσία.
Anopheles sp. Anopheles gambiae Anopheles sp.
Δραστηριοποιούνται τη νύκτα. Πετούν σε αποστάσεις μέχρι 2 – 3 χιλιόμετρα. Ξεχωρίζουν γιατί όταν κάθονται, η προβοσκίδα τους, το κεφάλι και το σώμα τους,ευρίσκεται σε μία ευθεία. Οι τόποι αναπαραγωγής τους είναι οι ορυζώνες και ταφυσικά συστήματα. Ζουν από 18 ημέρες έως και 4 -5 εβδομάδες. Είναι ο φορέας της Ελονοσίας.
β. Culex: Το Κοινό Κουνούπι
Culex sp. Culex quinquefasciatus
Δραστηριοποιούνται τη νύκτα. Πετούν σε απόσταση έως 1,5 χιλιόμετρο. Η προβοσκίδα τους είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω. Ζουν 10 – 15 ημέρες καιμπορεί να μεταδώσουν εγκεφαλίτιδες και φιλαρίαση. Αναπαράγονται στο αστικόσύστημα, δηλαδή όπου υπάρχουν εστίες υψηλού οργανικού υλικού, όπως βόθροι,κτηνοτροφικά λύματα, κ.λ.π.
γ. Aedes: Το γένος του Κουνουπιού Τίγρη.
Aedes albopictus
Κουνούπι Τίγρης
Τα είδη του γένους Aedes δραστηριοποιούνται και κατά τη διάρκεια τηςημέρας. Πετούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων. Ο θώρακάς τους έχειχρώμα ασημί. Είναι φορείς του Δάγκειου πυρετού
(Aedes aegypti), αλλά καιδιαφόρων εγκεφαλίτιδων. Αναπαράγονται ακόμα και σε συλλογές βρόχινου νερούμετά από πλημμύρες. Οι προνύμφες τους ζουν 5 – 10 ημέρες και τα τέλεια έντομα 20 – 40 ημέρες. Το Κουνούπι Τίγρης είναι πολύ επιθετικό κυρίως κατά τη διάρκεια τηςημέρας, προκαλεί πρήξιμο, και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους.Ζει στους κήπους και ο κύκλος της ανάπτυξής του είναι σύντομος και ολοκληρώνεταιμέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Αφήνει τα αυγά του όπου υπάρχει υγρασία, έστω καιελάχιστη από υπονόμους, έως και πιατάκια γλάστρας. Μεταδίδει τον Ιό του ΔυτικούΝείλου.
Φλεβοτόμοι (Σκνίπες)
Phlebotomus papatasi Culicoides sp.Βlack fungus
Οι Φλεβοτόμοι (σκνίπες) είναι μικρά τριχωτά δίπτερα έντομα (2,5-3 χιλιοστάσε μήκος), τα οποία –σε αντίθεση με τα κουνούπια – δεν κάνουν θόρυβο (δεν“σφυρίζουν”). Το χρώμα όπως ποικίλλει από ανοικτό κίτρινο ως σκούρο καφέ. Άτομαπου είναι ευαίσθητα στα τσιμπήματα έχουν μια ισχυρή κνησμώδη αντίδραση (έντονηφαγούρα). Οι σκνίπες δεν ζουν όπως παραλίες, αλλά είναι άφθονες σε αγροτικές περιοχές,καθώς και όπως κήπους ή στα πάρκα των πόλεων. Τρέφονται με σάκχαρα απόχυμούς δέντρων ή μελιτώματα φυτών. Τα θηλυκά τρέφονται όπως με αίμα, ενώ τααρσενικά όχι.
Οι σκνίπες δραστηριοποιούνται αμέσως μετά από το ηλιοβασίλεμα καισυνεχίζεται μέχρι την αυγή και ιδιαίτερα όπως ζεστές νύχτες (όχι λιγότερο από 16°0).Επειδή είναι μικρές σε μέγεθος, δεν μπορούν να πετάξουν αντίθετα όπως δυνατούςανέμους. Οι σκνίπες μπορούν να ταξιδέψουν σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις, ως 2χιλιόμετρα. Τσιμπούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, αν και συχνά μπορεί να όπως συναντήσουμε και στο εσωτερικό των κτιρίων.
Τα θηλυκά γεννούν κι εναποθέτουν 100 περίπου αβγά, σε μέρη που είναιπλούσια σε οργανικά υλικά (κόπρανα, σκουπίδια κλπ). Ολόκληρος ο κύκλος από τοαβγό ως το ενήλικο διαρκεί περίπου 2 μήνες. Η περίοδος δράσης των σκνιπώνξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Οι σκνίπεςξεχειμωνιάζουν σαν προνύμφες τετάρτου σταδίου.
ΕΡΠΟΝΤΑ ΑΙΜΑΤΟΦΑΓΑ Ή ΜΗ ΕΝΤΟΜΑ
Σε αυτά ανήκουν τα είδη που βρίσκονται στο περιβάλλον του ανθρώπου και δεναντιμετωπίζονται με απλά απωθητικά μέσα, όπως οι Κοριοί, οι κρότωνες, οι ψύλλοι,οι ψείρες και τα ακάρεα. Είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά διαφόρων ασθενειών και παθογόνωνπαραγόντων όπως Ερλίχιες, Ρικέτσιες, Γερσίνιες και Ιοί όπως του Δάγκειου πυρετούκαι του Αιμορραγικού Πυρετού της Κριμαίας.